Vem är jag?

Jag sysslar med säkerhet i vid bemärkelse, inte minst Informations-, IT- och kommunikation/telesäkerhet och har så gjort sedan 1989 på Telia, eller dåvarande Televerket.
Säkerhet har gått som en röd tråd genom mina arbetsuppgifter, även när det inte varit huvudfåran som t.ex. när jag var IT-utvecklingschef. Jag har med min långa erfarenhet fått en stor bredd och djup inom säkerhet. Inte minst har jag hållit på med det mesta från fysisk säkerhet som intrångsskydd till kryptering och utbildning.

  • Telesäkerhetsrådgivare 1989 – 2006
  • TeliaSonera Corporate Security  2006-2011
  • Medlem av TeliaSoneras Kryptoråd 2000 – 2009
  • ÅF, Senior Security Consultant 2011-2012

Vad som än stått på mitt visitkort har jag ända sedan 1989 arbetat med säkerhet; bl.a. fysisk säkerhet, föredragshållare och utbildare i säkerhet, ISO 27000, IT-forensik, risk och sårbarhetsanalyser, säkerhet i bredbandsnät m.m.   Jag brinner särskilt för så kallad mjuk säkerhet, dvs att motivera människor genom att förklara komplicerade sammanhang på ett enkelt sätt.
Det som för närvarande intresserar mig mest är s.k. mjuk säkerhet dvs hur man får personer att förstå vikten av säkerhet och inse att de behöver agera samt samarbeta. Ett led i detta är att jag anser att man måste kunna teknik t.ex. it-säkerhet eller ISO 27000 väl för att klara av att förklara komplicerade sammanhang på ett tillräckligt tydligt, intressant och enkelt sätt.
Ett av de sätt jag upprätthåller, och utmanar, mina tekniska kunskaper på är t.ex. att jag t.ex. roade mig med att lösa FRAs senaste utmaning dvs FRA Challenge 3 (www.fra.se/challenge) som gick ut på att analysera inspelad nätverkstrafik.
Men jag har också dragits till utveckling av nya projekt, nya möjligheter.
Ja, jag är medansvarig till Telias hela internetsatsning, och även t.ex. BoNet. Det fanns ju en tid utan internet och bredband/stadsnät. Åtminstone internet som vi känner det i dag. År 1995, i samband med VM i friidrott i Göteborg, var jag projektledare för det som kallades ”Spjutspetsprojektet, resultatinformation på internet”, vilket då var något fullkomligt nytt och fick vidsträckta konsekvenser inom hela IT-industrin och var en del av grunden till den alldeles nya branschen Internetföretag.
Jag har vidare bl.a. varit ansvarig för Telia-koncernens system för hantering av säkerhetsincidenter samt medlem av Telias kryptoråd.
Jag tycker om att påverka utvecklingen, föra den framåt.
Jag bor i en enplansvilla tillsammans med mina två små hundar. Har man villa så är stora delar av fritiden intecknad men  förutom detta så går jag ut och och går med hundarna, läser, bygger modeller, umgås med vänner, spelar dataspel m.m.
För några år sedan gick min hustru bort.
Det fick mig att tänka, dagarna är inte oändliga. Det fick mig också att agera dvs jag beslöt mig för att i framtiden göra de saker som jag VILL göra. DET är också vad jag för närvarande gör.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *