Undvik att spåras – Anonym

Du lämnar spår på Internet. Det är för de allra flesta utomordentligt svårt att vara helt anonym! Det du i normala fall kan räkna med att klara av är att göra det svårt att ta reda på vem du är. Vilket sannolikt räcker i de flesta fall.
I det fall ditt ärende är så känsligt att du inte under några förhållanden vill att din identitet ska komma till kännedom så krävs mycket långtgående disciplin för att klara detta. Åtgärderna är hyfsat enkla men om du slarvar bara en enda gång så kan du räkna med att det går att ta reda på vem du är.
Vill du försöka vara anonym så kan du t.ex. gå tillväga på följande sätt.
1. Skaffa, installera och använd TOR (http://tor.eff.org). Läs NOGGRANT instruktionerna för hur TOR och dess hjälpprogram ska användas SAMT FÖLJ INSTRUKTIONERNA!
2. Registrera epost på någon lämplig gratis webbmejltjänst; t.ex. www.hushmail.com, yahoo.com, hotmail.com (Självfallet använder du inte ditt eget namn i t.ex. mejladressen…! Eller hur? 😉
Använd ALDRIG detta konto för att kontakta dina normala vänner och bekanta…!! Detta konto ska bara användas för den post som du vill kunna skicka anonymt.
3. Registrera dig på en lämplig gratis webbtjänst/blogg/etc. T.ex. på Invisiblog.com eller Blogger, Blogsome.
Återigen, tänk på att inte lämna information som binder dig till det du har registrerat, eller i övrigt skriver ut ditt namn etc i den text du skickar.
4. Tänk på hur du skriver! De flesta (alla?) personer uttrycker sig på ett sådant sätt att de förvånansvärt ofta kan identifieras enbart genom texten de skrivit. Försök alltså uttrycka dig annorlunda, eller om du har någon du verkligen litar på, be denna person att hjälpa till med att skriva delar av texten.
5. Många kanske tycker det är att gå till överdrift. Dock, menar du allvar med att du vill vara anonym så se till att inte använda din egen dator. Skaffa en separat dator som du bara använder till TOR!
Alternativt, använd en ”anonym” dator som du inte kan kopplas till; t.ex. en dator någonstans som inte är kameraövervakad (inte heller närområdet) och som är placerad på ett sådant sätt att ingen kan ser vad du gör.
Kostar det pengar att använda datorn så betala kontant…! OCH återkom inte till samma dator hela tiden…! Välj dator slumpmässigt (tärningskast?)
6. Behöver du ringa, eller någon ringa dig. Ring från en telefonkiosk eller skaffa en separat mobil med kontantkort som du håller avstängd förutom när du ska ringa och eller väntar samtal. Använd inte mobilen i närheten av ditt hem eller kontor. Använd helst mobilen på ”slumpmässigt valda platser” som du inte återvänder till; utan kasta tärning för att välja plats var du ska använda den nästa gång. GLÖM INTE att konsekvent stänga av din egen mobil oregelbundet och definitivt inte slå på den precis efter att du använt specialmobilen.
Mer info hittar du bl.a. här: http://globalvoicesonline.org/2005/04/13/a-technical-guide-to-anonymous-blogging-a-very-early-draft/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *